Kokkärlet:

Här tog det så lång tid att fixa ett stort kärl att jag köpte en STOR rörbit och en plåt på skroten. Lät svetsa ihop dessa för att få det jag behövde. Röret är 50cm i diameter och har 4mm gods. Det väger gissningsvis 50kg med uppvärmningen.
Kärlet rymmer kanske 110 liter så det är inte mycket kvar när man kokar 100 liter.


Ett elpatronfäste (som det för vattenkokaren) monterades och ett tapputtag. Elpatronen är även här på 3*2kW och funkar bra till 100 liter. Det går att hålla koket igång med bara en båge om man har lite lock på. Överkokningen är ju dock alltid en risk (men tekniska lösningar för detta är på gång).Locket har också försetts med en "glänthake" för att kunna hålla koll på överkokningen. Det finns även en lucka för maskinellt humlesläpp, det kommer strax upp bilder på det här också. Det är klart men ligger i testbänken nu.Ett slitsat 22mm silrör i koppar används för att skilja av humlekottar innan pump och kylare. Funkar ganska bra. Detta sättes dit med en klädnypa precis innan utpumpning (men det kanske skulle kunna sitta där hela tiden).


__bild Ett nivårör fick även detta kärl. MYCKET användbart. Löd all mässing/rostfritt med silverlod (foodgraded). __bild En givardel kan skruvas in och mäta temp och förhoppningsvis också nivå. __bild En ny sil är på gång att testas för att se vad den har att komma med vad gäller humle avskiljning. Rostfritt. Tillbaka