Vattenkokaren:

Kärlet inköpt på skroten nästan i det skick det fortfarande är. Billigt. Och nej, jag har INGEN aning om vad den kan ha använts till tidigare (INGEN aning). Den är i 1.4mm rostfritt gods och hade ett gammalt uttag för 1" elslinga och 1/2" tapp.


Ett nytt hemmagjort kombinationsfäste för 2" standard elpatron (och platta, gänglösa elpatroner som den nuvarande) har svetsats dit. Egen packning i 1.5mm neoprengummiduk används.


Ett uttag i mässing för siktrör (nivårör) och dränering har lötts dit.
Siktröret är i plexiglas med 15mm diameter och 2mm gods. Det är aningen känsligt för kokande vatten men vattnet i röret kommer aldrig över 50-60 grader. Det går också utmärkt att använda mässingsfästets klämringskoppling där mässingsringen ersatts med en o-ring i gummi.

Det gamla 1" uttaget blir utlopp (som sitter över elpatronen för att förhindra torrkokning, som redan hänt en gång, men elpatronen klarade sig). Och i det gamla utloppet sitter ett rör för en tempsond som är ihoplött längst in.


En triangulär rengöringslucka har kapats upp och försetts med ett trälock.
Tunnan rymmer ganska precis 100 liter men ner till utloppet blir det ca.85.
Elpatronen är på 3*2kW så bågarna drar ca 9A styck. Generellt bra fart på värmningen.
Tempsondröret synlig på bilderna.


_bild På utloppet sitter en kulventil i serie med en 12VDC magnetventil som har "viton" gummi-membran. Då kan man köra kokande vatten om man vill. Magnetventilen är köpt ny på ebay från usa, men gängorna liknar inte nåt vi har här (BPT) så jag har fått löda på kopplingar det första jag gjorde. Gängorna är original nåt som motsvarar 1 tums gänga, men i praktiken öppnar ju ventilen aldrig så mycket. Men bra flöde blir det ändå. Tillbaka