Elen:
Generellt:
Reläer används för att styra allt utom den stora kraften, som använder kontaktorer. En mikroprocessor kan styra allt (men all styrning kan manuellt "tas över" från fronten på boxen). Mikroprocessorn kommer inte ha något att göra med bryggningen utan kommer funka endast som mät- och styrenhet som kan kontrolleras via en PC med RS232. Man skickar kommandon till denna och den mäter t.ex. en temperatur eller styr ett relä. Då slipper man programmera mikroprocessorn att ha kontroll över nån del av bryggprocessen. Allt kan kontrolleras från PC:n. Jag inbillar mig att bryggförfarandet inte behöver "millisekund-hastigheteter" (eller mindre) vid något skede. RS232 ska räcka för att kontrollera allt.

Jag har sett flera lösningar med halvledarreläer och de verkar ju onekligen som ett billigt alternativ för att styra stora strömmar. Det jag ser emot dom är att de förmodligen inte har galvanisk åtskildhet. D.v.s. om de går sönder kan de potentiellt sett leda starkström rakt in i fin-elektroniken. De tre faserna som används hålls hela tiden åtskilda (för att undvika överlast). Med tre vanliga stickproppar och en "faskarta" över läghenheten går det alltså att köra 3*10A utan att varken enskilda säkringar eller att nån av lägenhetens huvudsäkringar (3*16A) löser ut.

Strukturella elscheman och dylikt kommer förmodligen dyka upp här sen.



En låda och massa sockelreläer fanns att tillgå.



En massa relähållare och styrkortet assembleras. Städning badly needed.



Ganska klart. Lite reläer fick stryka på foten när man upptäckte att det förmodligen behövdes kontaktorer till den stora kraften.


Vart och ett av de tre kärlen kan styras i tre steg med två "kanaler". I fallet med elpatronerna, så styr första kanalen två bågar och den andra kanalen den sista bågen. Elen kan då släppas på 1, 2 eller alla 3 bågarna.
Lite signal-leds ska in och ett par brytare till tror jag...


Ett nödstopp för att kunna bryta allt, kunde vara bra att ha. Det var ju dock tvunget att sätta två kontaktorer i den också för det är så hög ström. Planen är att den ska förses med tre enkla mätare för totala strömmen per fas också. Tre LED-staplar visar den ungefärliga belastningen på varje fas så vi inte överbelastar nåt.


En kraftig variabel nätdel till pumpmotorn inklusive stänkskydd. Levererar 0-60V 12A (inte illa). Funderar dock på att byta den då jag kör pumpen på nästan 5V hela tiden. Men justerbart är ju bra när man pumpar ut för att kompensera för kylning, igensättning eller annat.


__bild Verket kan också till viss del kontrollera flöden också, men magnetventiler. Ett par magnetventiler är 12VDC så lådan måste ha reläer som kontrollerar lågspänning också (det har den...). Dock får inte det plats i lådan utan från levereras utifrån. __bild Kallvattnet, styrs med ventiler från tvättmaskin (230VAC). Slangen här var tvungen att vara armerad för att klara det konstanta trycket på ett par bar som vårt kommunala vatten håller. För ett ögonblick funderade jag över att bryggverket skulle vara beroende av el när jag satte in magnetventiler. Men det är ju i grunden beroende för elpatronernas skull. Dock kan man säga att att den självrinnande setupen från början var tänkt att kunna rinna vid kortare strömavbrott. (nu har vi aldrig haft ett längre strömavbrott än nån timme här på 7 år, men men) Om man ska vara petig skulle man kunna köra magnetventilerna och pumpar på ett bilbatteri (eller UPS) så man fortfarande får över vätskan, kanske till och med igenom en kylare till jäskärlen. Men det känns ganska avlägset. __bild Nya pumpar beställda från ebay. Dom levererar hyfsat när dom pumpar men är väldig luftkänsliga. Lite bubblor och sen slutar dom suga. Men de är väldigt små och billiga. Klarar 100 grader med. Inga kottar bara. 12VDC. __bild 12VDC levererar jag utifrån lådan med ett datornätaggregat. Den klarar rejält med ström på 12V. __bild Till temperaturgivare använda jag, som så många andra, DS18B20 på one wire. Men jag hade nån strulade för mig (och förmodligen förstörde för alla de andra på samma linje). Men jag kommer att testa nya. Funkar hyfsat. __bild Som nivågivare försökte jag mig på MPX2200D differentialtrycksgivare och försöka härleda detta till vattenpelare. Men första testerna gav att de var väldigt opålitliga. Jag kommer göra justeringar för detta och testa igen. De ger ganska svag signal som måste förstärkas upp direkt vid givaren. __bild Bryggverket kan manövreras från kontrollboxen på vagnen (en slags "manual override"). En brytare finns för varje "kanal" man kan kontrollera från datorn. Varje brytare ha tre lägen. Mittenläget betyder "datorstyrd". Sedan kan brytaren sättas till "on" eller "off" oavsett vad datorn säger. Mycket praktiskt. En lysdiod indikerar status. Bra när man kontrollerar via datorn. Tillbaka